Dulu ujung minggu aku sangat la bz sbb nak kene attent kelas. Part time study kt utm. Tapi skang ni dah abis macam x tau nak wat apa lak. mula2 aritu asik tdo jer. Nak balik Muar tiap minggu barai la plak kan. So minggu ni agak fun sikit. Aku namakan misi polkadot. Dah lama dah teringin nak buat apam polkadot ni tapi x sempat dan x yakin nak wat. Tapi bile bace blog2 macam senang jek.. harus dicube. Percubaan pertama last week gagal. bentat. apam x naik langsung. alhudoh jadiknye. so minggu ni kite cuba lagik. Berdasarkan pembacaan aku x leh guna tepung cap sauh. So aku gune tepung cap kunci. Pelik sebenarnye sebab aku mmg guna tepung cap sauh tuk wat kek buah. tepung cap sauh ni lebih mahal compare cap kunci. Okeh resepi wat apam polkadot seperti dibawah:-
Bahan-bahan
- 3 biji telur
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus
- 150 ml susu segar
- 3 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil ovalette
- filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa. Aku guna coklat peanut
- pewarna
Cara-cara
- Pukul telur + gula + ovalette dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..
- Masukkan susu dan kacau hingga sebati
- Masukkan tepung yang diayak bersama baking powde. Kacau menggunakan tangan.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
- Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
- Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..
- Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...
- Kukus 10 - 15 min dengan api sederhana.
Apam yang comel sesuai di ngap bersama kanak2. Tapi aku xder anak. Yang ada ank tekak so aku ngap la sorang2.
Ni lak proses nak wat dia. Semudah ABC. Aku pilih purple dan pink.. Comel. Luv it^_^
Boleh jugak Tulis ABC. Ikut kreativiti masing2.
Seterusnye semalam petang aku wat karipap kentang lak. Sebenarnye malas nak kuar umah, dok pk bahan2 yang ada kat umah.. taraaaaa. Terhasil la karipap kentang. Karipap kentang ni agak leceh. Entah kenapa la aku rajin sangat semalam. Ni la resepi karipap kentang yang aku wat. Disebabkan aku rase resepi asal x logik maka aku ubah suai sikit. Sukati x kate x logik. hahahaha. Abih dia soh letak bawang 500g. Bukan ker dah setengah kilo tu. bapak banyak.
Bahan-bahan
- 600gm potato - potong dadu
- 150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
- 2 Bijik bawang besar- potong dadu
- 3/4 cwn minyak
- 3 sb rempah kari
- 1 sb bawang putih kisar
- 2 sb gula
- 1 1/2 sb garam
- 1 asam keping
Cara-cara
- dlm kuali , panaskan minyak. masukkan potato & carrot. masak sampai lembut , menggunakan sendok berlubang, tos minyak, angkat. ketepikan.
- kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potato, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut. masukkan rempah kari. daun kari jika ada. kacau kekejap. masukkan potato & carrot. kacau lagi.
- masukkan gula & garam & asam keping. bila dah rasa. tutup api. sejukkan
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar majerin
- air untuk menguli (lebih kurang 1/4 cawan)
- secubit garam masukkan kedlm air
Cara
- Masukkan majerin ke dalam tepung.
- Ramas tepung & majerin hingga rata.
- Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam uli sehingga menjadi doh.
- Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
Karipap yang dah siap goreng x sempat nak snap dah ngapppp.. huhuhuhu. Tapi mmg sodap. Bahaya hobi aku dikala masa lapang ni. Mau bulat aku macam apam dan karipap ni. huhuhuhu
Ok tula activity orng yang dah biasa bz tetibe x bz. Next wik adik aku konvo kat UNISEL. So dah ada activity.
Ok bubiee ^_^
Fulamak comei gile apam pokadot tu!!! Salu tertanya2 canelah nak buat bintek2 tu kan.
ReplyDeleteErrr ada beza ke tepung cap sauh n'tepung cap konci?
ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮.
Selamat memakan!
Mula2 kompius gak. rupenye senang jek nak wat bintek2 tu...
ReplyDeleteBeza tang harga satu la. Cap sauh dalam RM2.3. cap kunci tu dalam 1.7 kot. Maybe cap sauh ader additional bahan kot. huhuhu.
Comel dah sedap.. hehehe.. bahaya2..
bila nak deliver ke UTM ni???..aku terus lapa dowwwhhhh!!!...
ReplyDeleteDah selamat dah... nanti minggu ni seblum gi KL aku wat lagik. InyaAllah..
ReplyDeletebestnya apam comel ni gebu cam tuannya.
ReplyDeleteNanti nak cubalah.
erkkk.. tuannye lagik gebu.. hahahahaha. cume jgn x cube ^_^
ReplyDelete