Followers

Saturday, 30 November 2013

China Guangzhou 2013 : Muzium Shenzen

Halooo.. okeh moh la kite sambung cerite kite di Shenzen ni. Kali ni kite cite pasal Shenzhen Museum. Pae gi cine masuk museum??? baiknyer kan.. kat Malaysia museum x penah masuk.. hahahaha. Nak tahu pasal cara hidup ngan budaya org China ni harusla skodeng Museun diaorang. Moh la kite zasss tgok ape yang ade kat dalam Shenzen Museum ni. 

How to get to Shenzem Museum.
Take metro line 4 to Shìmín Zhōngxīn station (Civic Centre Station), exit B.
Dah keluar sile berjalan belok ke kiri dalam 100m pastu lintas jalan belok kanan semula. Museum 200m on your left side. Actually kitorang x jumpe pun museum ni. Pastu tanye la sekumpulan remaja. Disebabkan dia give up nak speaking English trus dia hantar kitorang kat depan pintu Museum. Hahahaha lawak tul kejadian itu. Aku x paham tul. Setiap kali jejalan ngan Yantie mesti ramai yang sudi menghulur bantuan tanpa dijangka. Mungkin muka dia mmg muka kesian.. hahahahaha. Disebabkan aku mmg malas nak menaip beiya, biarla gambar menceritakan segalanyer. cewahh..


Ni lah pintu masuk Museum ni. Besar gaban bangunan ni dan ade 3 tingkat. Jenuh la nak merayap. Free entry.

Ni kat bahagian binatang. aku siap pertikaikan adekah binatang ni real. sbb mmg looks real. kaki siap ade tag.


Binatang ni macam kenal kan...

Ade bahagian alat muzik gak.

Painting and Calligraphic.

Ni painting fan. antic gitu

Cantek kan.

Ukiran pada batu..

Pinggan mangkuk n periuk sume ade.

Ni mesen jahit singer. sangat menarik perhatian sebab mak aku ade mesen singer camni sebijik.. Mak kite ade brg antik kat umah tu.. huhuhu

Ni bahagian perubatan... Yantie kate pompuan tu ngandung. boleh gitu.. sengal.

Pakaian tradisional gitu.

Next lokasi kami nak soping gitu. Dok belek2 buku LP ade tempat shopping yang murah. Maka kitorang skodeng la. Kat buku mmg dah ckap tempat ni byk pick pocket. So beg ngadap kedepan la nampaknyer.
Exit Laojie Station then jalan ke Exit A

Mula2 kite minum dulu.. Nyum2... Manggo 

Huyoo ramai giler kot orang. Macam Myeondong la klu kat Korea tu.

Kereta parking sangat sesuka hati

Dap penat berjalan kami pun pulang kepangkal jalan. Dinner at muslim restaurent seblah Muslim Hotel. Nasik lauk kari ngan telur masin dan sayur. Layannnnn. 

Ini jer la yang kami mampoo.

Hasil shopping arini.. huhuhu sangat selesa.

Okeh la tu jer cite Shenzhen harini. Sangat x larat sebab banyak tul berjalan. Oh China.. harus diet klu nk visit china... huhuhuhuhu...


9 comments:

  1. cool shoe...hehe
    paling tak boleh blah..jongkong emas? (entry sebelum)
    hahah
    masuk muzeum elok la ..at least berilmiah...

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasut ni sungguh nyesal x beli 2. Sangat la croc. boleh gitu. Baru rm 30. Carik kat Guangzhou x jumpe.. cisssss.. rugi2. Jongkong emas huhuhuhu... mmg betul pun. Byk sangat ulat. :)

      Delete
  2. uihh..muka penuh kesucian memang la gitu...haaa..ko hade??..

    ReplyDelete
  3. OMG ada telur masin! Sedapnya!
    Best la dapat amik gambo dalam muzium....

    ReplyDelete
  4. Nak tanya cuaca kat sana bulan november - december sejuk x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu november x sejuk pun sangat. Biasa jer. Tp x la sepanas Malaysia. Dec average dalan 16-20degree jer.. x yah pki baju tebal2 pun.. :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^