Followers

Wednesday, 31 December 2014

Bangkok 2014 - Lopburi

Selamat Tahun Baru semua.. 2014 menjadi kenangan terindah. 2015 journey begin. Semoge yang baik2 sahaja berlaku dalam 2015 walaupun 2014 penuh dugaan buat Malaysia. Moge semuanya tabah.
 
Entry pertama dia tahun 2015. Gitu. Ku gigihkan sebelum ingatan semakin pudar. Maklumla faktor usia katenye. Ok kite sambung cerita Trip Bangkok kite. Pepagi esoknyer kami trus siap2 untuk ke Lopburi. Ticket dijadualkan pade jam 7 pagi. Maka selepas subuh masing2 trus bersiap untuk ke Train Station Hua Lamphong. Harga ticket ke Lopuri cume 50baht. Since katenyer pukul 7am, kami pun naik la train awal. Jenuh jugak la tunggu. Rupenyer delay 1 jam.

Depa pun sama jer ngan kite.

Pure2 nak kene tinggal

Nak kene tinggal pun gembire??
 
Dalam Train mula2 kami pelik gak sebab xder seat number bagai. Maka kami duduk jer la mane2 yang ok. Perjalanan ke lopburi mengambil mase 2 jam. ayuh layan perasaan..

 Dalam perjalan sesambil test camera.
 
Sampai jer kat Lopburi kami pun turun. First thing macam nak carik tempat letak beg ni. Tapi kami nampak ade information center. Kami tanye bagaimana nak ke Sunflower farm. Mati2 la information counter ni soh kali ke satu hotel berdekatan untuk dapatkan pekej disana. Menurut cik kaunter pertanyaan, kami perlu bayar 200baht untuk ke sunflower farm tu. Tengah2 bertanye datang pulak sekumpulan pelancung dari Malaysia jugak. Matlamat kami sama tp dia nak singgah banyak tempat di Lopburi ni manakala kami cuma mahu ke sunflower farm sahaja. Akhirnye kami decide nak naik Lori ala2 hilux ke sunflower farm memandangkan encik driver offer 200baht untuk 2 lokasi. En driver ni dok kehulu kehilir carik pelancung untuk dibawa ke sunflower farm di Train stesen ni. 
 

Ade macam pelarian x.
 
Sampai jer kat ladang pertama, aku rase macam ok.. nice. Nasib bunga masih mekar. Sebab sebelumnyer ade gambar kat ig tunjuk bunga dah menunduk nak layu dah. Mase tu dah sedih dah. Tengok bunga yang mekar ape lagik memasing pun masuk la dalam ladang tu. Bunga matahari disini ade yang besar amat. Sebesar muka pun hade. Ade yang tinggi2 lebih tinggi dari kite. Cuaca mmg best mase tu langit biru. Syukur sangat. Kite layan gambar jer la yer.

Bunga dah nak masak... ehhh layu.

Ladang ni dekat dengan bukit.

Fefeeling ngan bunga

Shahrule ngan bunga...
Kak anash plak ngan bunga.

Bunga lagik

Bunga merah dan bunga kuning. ehhh

Nyorok belakang bunga

Bunga baru nak kluar

Bunga pun pandai posing. huhu
Bunga secara berjemaah plak

dan lagik

berseri2 bunga ni kan

Kekdahnyer skill mendongak diperlukan untuk gambar ni.

Ni lagik

Bunga ni nampak lonely.. tp sebenarnyer x

Dan akhirnyer di tembak oleh Janggel. i like gambar ni
 
Setelah ke dua2 lokasi ladang which is pada aku worth la dengan 200 baht tu kami pun nak ke Ayutthaya. En Driver suggest kami naik Van instead of tunggu train. Sebab tic ke Ayuthaya dengan Van cume 60baht. Perjalanan plak lebih kurang 1 jam. Tapi Van ni kene tunggu penuh baru bleh jalan. Disebabkan beg kami y banyak kami beli satu seat utk beg.. baru la kekdahnyer boleh duduk ala2 diva kan.
 
Cite ayuthaya kite sambung next Entry la.. Moge aku rajin nak hapdate yer..
 



8 comments:

  1. seronok travel reramai ni.. tak la rase jadi pekerja ladang sengsorang bila di arah naik jeep duduk bersila kat belakang..s
    senang btol die carik duit.. haha aku dah sentap pade mulanye..

    tapi ko ni laju sgt ni... sila masuk pit stop sekejap.. dah macam f1 racing~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. klu sesorang mesti xder org nk tlg lapkan tuuuuuuut y jatuh dr langit tu kan..hahahahaha

      Laju sementara rak KIV aku ni kosong.. End year katenyer kan... ngeh3.. awas.. last entry Bangkok will release soon.....

      Delete
  2. cuaca cantik dengan langit membiru..bertambah berseri seri gambar munga matahari tu
    boleh tahan besar gak yer bunga matahari tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Mase ni cuaca ok. X panas dan x hujan. Syukur sgt..
      Mmg ade y besar. Penuh muka gitu..

      Delete
  3. boleh tenggelam dalam kebun bunga

    ReplyDelete
  4. hahahaahahahahah....
    apa sal ntah entry sebelum tu akak komen x kuar?
    geram lagi!!!!

    best kan pi ramai2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napenyer x kluar plak kak ooi..
      Haah best kak.. Bile entah nk travel sama2 lagik.. 😝 😝

      Delete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^