Followers

Friday, 30 May 2014

Langkawi : Part 1 - Telaga Tujuh dan Cable Car.

Hai.. Misi cuti - cuti Malaysia diteruskan lagik. Kali ni misi suci murni bersama ibunda tercinta. Selalu kite jalan syiok sendiri jerkan. Kali ni kami tema membawa ibu memasing. Boleh gitu. Actually Langkawi menjadi pilihan apabile useha aku cube nak ke Korea untuk Concert EXO dipatahkan dek normal ticket sold out. Tinggal International package ticket jer yang bernilai RM2500. Berani??? x masuk tic flight lagik tu. Menyedari ia merupakan tindakan x sedo diri maka aku ajak la Siti kawan Kpopper aku ni gi Langkawi twiss trus ke misi suci. Gituu.. 

Kami naik Malindo dr KL. Maka sesudah suboh aku gerak dr JB dan amik mak aku kat muar. pastu zassss trus ke KL. Kami sampai KL dalam kul 10. Akak aku ngan kompidentnyer kate dia tau KLIA 2. Last2 nyer perjalanan yang sepatutnyer 1 jam jd 2 jam gara2 dia bawak pusing2 sebab sesat. Tambahan plak En Waze pening. Makin muntah la aku sesat bagai. Dipendekkan cerita kami sampai la jugak kat KLIA 2 tu 30 min sebelum flight. Nak aje aku hempuk akak aku tu.. klu tinggal flight nganga la memasaing. Alasan dia selalu anto aku kt LCCT. Mane penah anto aku ke KLIA. bleh gitu.. Garu kepala jap.

Sesampai jer kt KLIA 2 aku x sempat nk kagum tengok kiri kanan.. Mata aku fokus hanye signboard check in beg and departure hall. So maafla.. Xder gambar KLIA 2 yer. Sebelum tu mase on the way dr JB Siti ade cakap yang booking hotel kitorang x confirm. Erkkkkk.. kejung aku.  Tp finally mase OTW dalam kesesatan tu berjaya gak dia booking satu hotel nearby Cenang beach.

Sampai jer di Airport Langkawi, first drama ialah beg mak aku x kluar!!!! Malindo... Why why whyyyyyy!! Maka mak aku pun start la marah sebab dia x kasik check in beg tu tp aku check in gak sbb malas nk angkat. huaaaaaaaa. Kami pun ke kaunter Malindo tuk buat report. Aigooooo.. satu keje plak nk kene soping barang2 tertentu. 

Kereta sewa kami. RM80/day

Drama part 2 plak bile bilik yang kami book indah kabar dr rupe. Setelah mendengar komplen dr dua2 pihak maka kami decide tuk cancel booking dan carik hotel lain. Setelah pusing punyer pusing finally kami decide untuk stay 2 malam di Delta Motel Pantai Chenang. RM155/ night. Malamnyer kami pusing2 carik makan dan shopping sikit.

Esok paginyer Lokasi pertama kami ialah Telaga 7. Aku pun x tau pasal telaga 7 ni. Siti yang buat research. Sampai2 jer aku ingat telaga 7 tu xder la nk kene panjat2. Sekali hamik ko.....

Jalan ni bukit sangat. ni klu jatuh ni mau terguling2 ke bawah.

So kami decide guna tangga.


Tgh naik tangga tetibe ade signboard waterfall. Moh la kite melencong dulu. Dok daya la nak panjat tangga lagik. Sesampai jer MashaAllah.. cantiknyer. Dah la kami pagi xder org lagik. Suke sangat!!. Actually x sangka akan ke air terjun. Klu x sure dah bawak baju spare. Moh la kite cikidout gambar ni.




Perasaannyer sangat puas hati.



On the way nk patah balik kami nampak ni. Buah ape ni????? pelik sungguh.


Sedang naik tangga tetibe nampak signboard ni... erkkkk... thinking to go or not to go..... Tapi pikir2 yang aku kompom x datang lagik maka aku teruskan perjuangan. Mari la kite memanjat tangga. Positive thinking... 10 tangga 1 gram lemak terbako.... boleh gitu. 

Looks like endless stairs.. dengggggggg

And Finally here we are... Awesome kan. Berbaloi panjat.


 Ni ler telaga nyer.. nampak tu siap kene ttp ngan besi. takut org jatuh agaknyer.



Lokasi ke 2 ialah cable car Langkawi. Mintak maaf la gambar cume berani amik bile dah sampai atas. Aku ni penakut sikit. Salam cable car aku diam jer x berani nk gerak sgt.. hahahaha.. Dari cable car kami nampak telaga 7. Tapi x berani nak kluar camera.. Bleh gitu..




Tetibe teringat Sunrise peak Jeju kan.. huhu.

 Kemain mak aku takut ha... dia pegang besi tu bagai nk rak...

Selepas turun dari Cable car kami soping sikit FM dan beg kemudian kami naik Duck tour. Bapok mahal duct tour ni. Compare ngan cable car ni, duct tour lagik mahal. So harapan setinggi langit la. Rupe2nyer dia bawak kami naik itik beso.. jalan kat darat pastu masuk dalam laut. Wah gitu. pusing2 pastu naik darat balik. Cikidout gambar kat bawak ni. aku amik mase duct tour.



Selepas Duct tour kami makan dan balik ke Motel. Lutut dah ketar dah weh.... balik jer motel kami rehat sekejap kemudia mandi laut.. weeee.. mandi dah nak kul 6 petang.. demi sangat xnak kene sunburn. Syok jer aku ngan siti jd duyung... oh damainyer. Bile dah nak sunset aku berlari ke bilik nak amik camera. Dan hasilnyer seperti dibawah... Wooooot wooot.. Nice Sunset...


Penutup activity pantai.

Dah puas mandi laut kami pun balik bilik siap2 tuk makan malam. Lepastu masing2 pengsan. Beg mak aku pun Malindo dah anto ke hotel. Selamat la.. 

Ok la... to be continue...


9 comments:

  1. erk??? awat giler mahai tix exo kat korea? paling dasat pun kalo vip pun lam 150k won kat tgk concert kat sinun....uhuuu..
    syioknya langkawi..lama gilos tak pi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang mahal tu internationa package... including ticket concert, food, hotel, backstage dll... dapat few gift jugak... tu pasal mahal giler...

      Delete
  2. kudos...naik sampai atas telaga 7 tuh?
    peh!..akak jalan separuh je..(tahun 1996)...
    pastu..dah tak naik2 dah...aaaaaahahahhaha

    ReplyDelete
  3. haritu p langkawi saja je skip telaga 7 ni sebab kenangkan anak tangga tu boleh buat kaki jadi OKU seminggu haha.
    untunglaa dpt Honda City Rm 80/day

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tinggi yang amat... gigil lutut. Sampai atas terduduk jap.. huhuhu.. Haah.. murah kan kete tu.. aku pun terkagum jap...

      Delete
  4. pegi separuh jalan je hari tu...semputttt..hihi

    salam singgah..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semput bagai nak rakkkkk.. berenti byk kali.. huhuhu

      Delete
  5. 1.Untungla dapat keta sewa Honda City with the price of RM80.
    2. Kitaorang hari tue ala2 berangan nak tgk Telaga Tujuh tue, pas tue tukar route singgah gi Waterfall jap. Lepak2 situ, terus tak sambung naik atas dah. Tak larat.
    3. Best lar time pergi weather cantik time naik cable car tue. Masa kitaorang naik, baru lepas hujan. Berkabus jek. Tak nampak dari hati.

    ReplyDelete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^