Followers

Friday, 18 April 2014

Royal Belum 2014 - Back to Nature Part 1

Waloo.. Entry kali ni Tema Visit Malaysia.. Anyway Thanks to Travelholicawesome atas jemputan ini.. Sangat terharu huhuhu..

Sebelum gi Korea lagik Dorang dah roger dah ader activity Royal Belum ni, dengan kompidentnyer aku accept walaupun jarak masa 2 minggu jer selepas aku balik dari Korea nanti. Harapan mmg indah tup tup minggu kedua memacam plak issue kat tempat keje. Macam nak tercabut nyawa aku terkejar kehulu ke hilir. Dalam hati mmg dah xder harapan la aku nak join Royal Belum ni. 

Ikutkan perancangan awal, aku akan naik kereta sampai KL dan naik ngan Byya dr KL tetibe production down plak. Xkan la nk tinggalkan keje yang x siap untuk berhuga2. Aku dah give up dah mase tu tp beg dah packing masuk dalam bonet kete ^^ masih meletakkan harapan disitu... Finally ape ynag belaku adalah problem settle dan sampai jer kat meja aku roger mereka2 semua. Dengan pantas aku menggoogle Ticket bas online. Dapat jer Zassss aku beli. Demi Belum katenyer. Bas dari JB bertolak ke Ipoh Jam 10.30pm dan sampai Ipoh 5.30am. Na datang jemput aku kat Stesyen bas dan singgah umah parent dia kat area Ipoh. Selepas segar2kan badan dan sarapan (nasik lemak mak na mmg sedap. Terima kasih daun keladi sgt2), kami bertolak dari Ipoh ke Grik. Actually aku sgt fail bab Geografi Perak. Nasib baik ade kakak kawasan yang memberikan penerangan yang sangat jelas. Untung kan.. Jgn Jeles... Perjalanan mengambil mase dalam 2 Jam dari Ipoh

Aku pun baru perasan Gerik ni dah dekat ngan Thailand. Tepuk dahi.

Program Royal Belum kali ni kami joint Belum Outdoor Adventure. Pada yang beminat boleh la roger mereka. Ni detailnyer.

BOA contact:
Belum Outdoor Adventure (IP0399913-T)
Hotline: +6017-451-4939
Web: http://belumoutdoor.wordpress.com
Email: belum.outdoor@gmail.com (Main contact)
Facebook Page: http://www.facebook.com/Belum.Outdoor.Adventure
LinkedIN: Belum Outdoor
Youtube: Belum Outdoor Adventure
Flickr: belumoutdoor

Setelah letak barang kami diberi penerangan ringkas. kene gak isi form untuk tau detail, contact person sume la yang berkaitan. 

Sementara dengar taklimat kite test camera dulu.

After denga taklimat house boat pun bergerak. Excited aku. Maklumla first time naik houseboat. Misi pertama kami ialah Bunga Rafflesia. Sepanjang perjalanan ke Refflesia tu sempat la aku snap beberapa gambar. Jom cikidout.


 House boat meninggalkan jeti

 Houseboat yang lain.

Mission pertama nk skodeng Rafflesia. Bunga Rafflesia ni boleh membesar sehingga 1 meter dah seberat 10kg. Bunga terbesar gitu. Ia adalah sejenis parasit yang hidup tanpa daun batang dan akar. Bunga ni cume kembang selama 5-10 hari jer. Nak tunggu dia mekar plak kene tunggu 9 bulan. Dah macam ibu mengandung kan. Tu pun kalau xder manusia pegang atau binatang makan. Bunga ni sangat la sensetip. Kalau kene pegang dia trus layu. So lepas ni kalau sape2 yang senang tacing leh la kite panggil dia Bunga Rafflesia. Boleh gitu.

Ni la Rafflesia yang lum mekar. Entah merape lame br nk kembang.. huhu

Nak naik ketempat Bunga Rafflesia ni kene la panjat2 sikit. Bile panjat2 ni aku simpan la kamera. Maklumla kamera pinjam kan. Kang jatuh jenuh plak aku nk ganti.. huhu. Aku sangat la kagum ngan Aqilah leh panjat ngan slipar jepun jek... Ely plak dokong suci. Super mama ok. 

House boat kami.

Setelah gigih memanjat kami ke lokasi seterusnyer. Kawasan orang asli. Actually aku mmg x pernah gi jumpe org asli. I mean real perkampungan orang asli. Agak teruja gak bile sampai sini. Speechless pun ade. X sangka dan bersyukur dengan ape yang ada pada diri sendiri pun ada. Kadang2 kite selalu memandang keatas dan selalu rase x puas hati. Melihatkan mereka ni buat aku terkesima kejap.. Dari penerangan, gomen ade hantar keperluan asas. Ok la.. better then nothing kan.

 Perkampungan org asli

 Bya bagi toys.

Orang Asli Royal Belum.

Kehidupan mereka masih bergantung pada hasil hutan. So masih ade yang memburu dan bertani. Menurut penerangan dari BOA, masih ade yang duduk kawasan lagik dalam dan mereka hanya pakai cawat. Mereka sangat pemalu. Aku suke dengar penerangan dr BOA ni. Dari penerangan, ada bagtau yang mereka juga ada mengadakan beberapa aktivity untuk org asli disini. Kadang kala dorang buat kelas untuk ajar orang asli ni basic communication. Baguskan.. Bilangan penduduk disini juga sudah bertambah. Ada beberape rumah baru sedang dibina dikawasan ni. 

Tengah ari tadi aku ade tunjuk kawan aku gambar ni kat hp. aku cakap la x sangka aku jumpe org asli kat Royal Belum. Dia cakap la ni la orang peri bumi. betul2 orang asli bumi. Pastu aku tanye dia, abis kite ni org ape mummy? (aku panggil dia mummy sbb ikot anak dia. motip supaya aku sentiasa rase muda ^^). Mummy jawab kite orang bulan. Erkkkkkk.. bantai gelak same2. huhhuhuhu..
Janggel - http://janggeltrekking2.blogspot.com/
Afif - http://timetravelafif.blogspot.com/
Zara - http://zaraab.wordpress.com/
Kak Anash - http://anash-coconutz.blogspot.com/
Bya - http://travelleranatomy.blogspot.com/
Mas - http://masmz.blogspot.com/
Ely - http://mrspapi.blogspot.com/
Shahrul - http://mystoryisonlifetimes.blogspot.com/
Kak Lily - http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/
Icam - http://pengembaratumpangan.blogspot.com/

Gigih aku link satu2.. Demi sangat!!.. Btw nice meeting new friend. Shahrul, Hang Dhamin, Afif and Zara. Yang lain aku dah bertemu di redang dulu... Jgn malu2 ajak aku lagik yer... bleh gitu.

 Ok la.. To be continue... 

7 comments:

  1. Wow pantasnya! Cantik gambar org asli sekeluarga tu!

    ReplyDelete
  2. huit! dah sampai citer org jehai?
    laju tuuuu

    new friends are selected friends been tagged along...heheheh

    *dah kenapa kena comment dlm omputih nih?*

    ReplyDelete
  3. chawan menguap kat sesi taklimat! hahaahaha Pae, sapa suka tacing = bunga raffesia? hahahahhahaha terbaekkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiki sbb dia sensetip kan... sama macm bunga rafflesia.. huhuhu

      Delete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^