Followers

Sunday, 24 March 2013

Ho Chi Minh... Soping Sakan la kite..

Tema travel kali ni besama family soping sakan mabuk sampai pitam... boleh la dikatekan bisness trip sikit. sbb mula2 motip jejalan tetibe terpk nak wujudkan IzaDania Collection. Selaku manager logistic harusla aku ngangkut kain kan.. Layannn... Insan terlibat dalam travel kali ni adalah aku, my sis, my lil brother and my lovely mother. huhuhu.. Ni lah dorang.. Sory pic saya xder sbb kene low profile kali ni. Pic aku sume hodoh.


Tic flight kami hari sabtu petang. So sampai HCM dah petang. Since first time ala2 kene tpu jugakla naik cap. Sape2 yang x penah gi amik cap dalam airport. Tp kene sediakan duit dong la yer. Convert2 dalam 10USD. Kat luar airport mmg banyak kete sapu. Dorang cas sampai 25USD. Cekik darah. Aku kene dalam 15USD. Hotel plak kami dok ialah Saigon Pink 2. Kami amik family room. So bilik agak memuaskan. RM220/nite. Book gune Agoda. Actually ada beberapa traveller lain ada masalah mase nk check in Hotel ni. Dorang pun booking gune Agoda. Tp bilik kecik kot. So agak scary la gak kan. Maka dinasihatkan book la lalu booking.com. Mahal sikit tp insyaAllah xder masalah. Lokasi hotel mmg dekat ngan tempat nk soping2 ni. Sangat selesa.

Sarapan yang agak yummeh kat kedai makan basiroh ni. Mee sup dia boleh tahan. Tp x paham nape dapat ulam... haishhh makan jer la.. Kopi ais mmg yummeh... Dia punyer penangan sampai balik JB. sakit tekak n batuk. hahahahaha. Tp mmg terbaikkkkk.. Kedai makan basiroh ni boleh tahan la klu dibandingkan dengan kedai sebelah dia ya x sedap tp mahal nak mati... tp seat limited. kene makan laju2. sbb ramai q.

Ni akak aku pagi petang siang malam kopi basiroh.. addicted habis..

Nite market mmg heaven. Ada barang mmg murah tp kene la gune skill menawar tu kaw2. Dorang mmg letak price tinggi. Klu agak2 x dapat price yang korang nk pi jer kedai lain. Banyak lagik kedai. hahahaha nanti kompom dia panggil balik. Bag pack kat atas ni aku mmg nk beli sangat. cantek giler tp since x dapat price yang aku nk aku babay jer la. price dia agak mahal. Dalam RM160 bile dah convert. Actually aku rase dia high quality tp hurmmm lain kali la aku beli.


Kain pasang jgn kate la. mmg heaven. aku ala2 diva pilih kain ok. i nak tu, tu... tu tuuu.. main tunjuk2 jer. Maklumla bawak duit rakan kongsi yang beribu2 lemon kan.. Tak cukup tu siap bersile pilih telekung dan baju siap.. Telekung dan baju siap amik kat Basiroh. Kami naik cap gi kat umah dia. Mabuk weh. 


Ni lak kedai Basiroh gak. dekat ker dengan hotel. So mmg 8 kali berulang ke sini. 


Ha macam2 ada.. pilih jgan x pilih. tp sebab luggage limited maka harusla menahan diri. Lain kali datang mmg boleh lenggang kangkung jer. sume ada kat sini. Aku beli banyak t-shirt dengan price 3USD sehelai. Tang ni kene bijak sikit. gi kedai yang hujung2 ala2 x ramai orang. murah la dapat. kikikiki.

Okeh cite pasal balik plak. Kastam Vietnam mmg la ketat. Makanye klu beli barang banyak2 tu simpan2 la duit lebih2 sikit. Ada jer la yang kene bayar nanti. Since luggage kami anak beranak yang 120kg tu maka nyaris2 la beg kene tahan. Tapi nasib baik ada seorang hamba Allah rakyat Malaysia tlg lepaskan... syukurrrrr... Lagik satu shopping la ikot luggage korang beli. Kang x pasal2 kene bayar lak. Sbb extra 1kg kene bayar 18USD. Sanggupkah?

Sesampai kat Malaysia, Kastam Malaysia lak kene lagik. Normally kite kene bayar 10% dari jumlah sopingan kite. So klu korang ramai jalan la pecah2 supaya xkene tax. hahahahaha. Tp since beg aku berat mmg kompom kene la kan. Layanlkan la. Dah mmg undang2 kate begitu.

Okeh gitu la cite Vietnam HCM. Memang seronok utk soping... Next HCM Oct nanti. Kikikiki.

6 comments:

  1. Mee sup to sebenarnya Pho. Makanan orang vietnam. Pho mmg dimakan dengan garnishing macam taugeh, basil (daun selasih), daun pudina (mint), cilipadi and etc. Actually, ada a few type of Pho.

    * Banyak gile shopping! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. la.. kire ulam2 tu makan ngan pho ni la... my mum makan ngan nasik goreng. hahahahaha. Soping utk bizness sikit2. Jengah2 la kat IzaDania Collection di FB. Ewah pomot :P

      Delete
  2. Mmg heaven kan soping kat Vietnam..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... mmg best.. macam org kaya gitewww..

      Delete
  3. telekung dari vietnam lagi cantik dan bagus kain dia dari Bandung
    akak pun suka ke sini
    (walaupun sekali je jejak kaki...)
    shopping haven bak kata omputih
    hehe
    hai...lama tak bersua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... mmg soping gaya org putih... main tunjuk2 jer. i nak ni ni ni ni... wahhh sungguh diva!! kekekekeke

      Delete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^