Followers

Wednesday, 13 February 2013

Kota Kinabalu Day 2 - Berduyungan

Hari ke2 aku plan nak buat island hopping. Pepagi aku bangun sbb katenyer sabah kan cepat terangnyer. Lepas sarapan kat hotel kenyang2 aku pun naik teksi ke Jetty. Cis aku ingat jauh naw la jetty tu sampai nak naik taxi. 5 min pun x sampai. Kene cas sampai RM10. Nyesal.. klu menapak pun boleh jer sampai. Sesampai jer kat Jetty nak mencari ticket. So aku plan nak gi 2 pulai jer. Tapi after riki2 kat kaunter disebabkan aku sorang aku cume boleh gi 1 pulau jer.. cissscake!!!! pasrah.



Aku gi Pulau Mamutik. Aku pun x tau nape aku pilih pulai ni. Sebenarnyer aku main petik jer. After beli tic kene la tunggu.. Sementara tunggu tu kite godeh2 la camera.

Ni gune Camera Lumix power shoot

Ni Guna Galaxy Note aku. Sengal main compare2 lak kan...

Dekat jer Pulai Mamutik ni. Naik boat dalam 10 min jer kot. Disebabkan aku sampai pagi so masih x ramai orang. Boleh la aku pusing2 dulu. Aku sewa Snorkeling set kat dalam pulau. Kene deposit RM 60. Sewa RM20. Sewa mahal ckit compare kat Jetty tp kat jetty tu korang kene redho jer la jacket dah berkarat. Sewa kat jetty RM15 xdok deposit. So excited la aku nk snorkeling tp hati gundah gelana nak tinggal beg y penuh ngan harta karun kat pantai tu. Dengggg... Wallet lak penuh ngan duit kan.. kang klu ilang ni mau menangis air mate darah. So aku snorkeling pun dekat2 jer ala2 nampak la beg aku tu. Coral xder yang menarik pun. Mane la nak lawan Coral kat Pulau Redang tu... Tetibe rindu kat Redang. End up aku naik darat ala2 nk lepakking jer la kat tempat y jauh2 sikit ala2 nak teayon2 huhuhu tenang2 sun bath.






So Misi lepak berterusan dari kul 9.30 sampai la 2 petang. Orang makin ramai bile dah tgh hari. Dari snorkeling aku duduk2 makan kacang pastu jd duyung di tengah hari bute ala2 nak bagi gelap sikit muka aku y putih melepak ni... hasil mmg lumayan. cukup utk dibawa ke JB. sikit lagik nk rupe negro aku ni dah. 

Pada aku pulau mamutik ni agak cantik tapi sayang kebersihan pulau ni x dijaga. banyak botol2 plastik kat tepi pantai. hurmm agak keciwa disitu. Kul 2 aku pun kembali ke pangkal jalan. Kali ni aku decide nak menapak jer. Dekat jer pun. Dalam 15 min dah sampai dah. Dok berenang2 td aku dah penat... mandi2 aku pun pengsan la... 


Malam nyer plak aku makan tempat semalam. Lauk sama tp ikan lain la. Kompius aku. Ikan RM12, Kangkung belacan RM 5. Nasik putih ngan air Nes total RM 25. Aitt xkan nasik puting ngan air nes RM8?? adakah servis tax??? Since perut dah kenyang aku bayo jer la..

Misi seterusnya aku nak carik pasar philiphine nagn pasar malam y dikatekan murah tu. Pasar2 ni terletak berhadapan Le Meridien Hotel. Selepas pusing2 aku pun compare2 la price pasar philiphine ngan pasar malam ni. Pada aku pasar philiphine ni mmg ada yang mahal tp ada jer kedai yang murah. kene la pandai pilih. Satu kedai kat pasar philiphine yang mmg aku banyak beli ialah gerai no 93. Sales girl kedai ni mmg baik. aku beli banyak la gak. Dpt free gift lagik. Nama sales girl dia Nabila. Nabila cakap lokasi kedai akan berubah setiap 6 bulan. nak bagi fair. Cabut undi. So klu nak carik kedai ni sila la call Nabila. 014-3556692. Dia kate klu sape2 nk carik kedai dia soh call dulu. Pasar malam mmg murah tp kene pandai pilih sbb banyak sangat yang fake. Tp klu korang nk beli broch leh la beli kat pasar malam sbb mmg lebih murah kat sini.




Rambang mata aku dok pilih.. banyak gak aku beli tuk family and kawan2.. Dah rase kempes wallet aku ni, aku pun balik hotel... 

Till then..

5 comments:

  1. Ritu JM pergi Pulau Manukan :-)
    Sah mmg mahal betul mkanan kat sana..lepas makan mesti rasa tak puas hati kan..

    ReplyDelete
  2. haaa..aaaa...
    ada nyebut Pulau Redang nampak?
    rindu redang or rindu kami????
    (hehhehe...larikkkk)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu larrrrrr.... tp Coral kat Redang mmg best.. Siap leh lepak kat pantai tu.. masihkah ingat??? huaaaa

      Delete
  3. sbb mc ari ni,..aku br ada masa bkk blog...haha..baru baca entry ni!..memutik tak best sgt eh??...tp dpt menduyung kat mana2 pun best!..:)

    ReplyDelete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^