Followers

Saturday, 21 April 2012

Kebaikan dan keburukan kafein dalam kopi

Kebelakangan ni aku agak risau bile nescafe 3 in 1 yang aku selalu minum berwarna merah telah ditukar kepada hijau. Aku tukar kepada hijau kerana aku rase merah sudah tidak begitu berkesan lagik dan aku sebenarnye agak risau kerana takut ia akan mendatangkan kesan sampinyan untuk jangka masa panjang. 




Disebabkan kerisauan yang agak poyo tu aku pun study la sikit pasal kesan Kafein terutama Nescafe 3 in 1 tu. Tapi apa yang aku jumpa adalah sesuatu yang agak menarik dah tersedar diatas kebodohan diri sendiri. Okeh ni aku share research yang aku wat seharian ngadap lappy si sabtu yang mulia ni.

Apa tu kafein?
75% kafein yang digunakan datangnya dari kopi, sumber kafein yang lain datangnya daripada coklat, teh dan minuman bergas. Kafein ni bukannya nutrient, seperti vitamin dan mineral tetapi bahan kimia yang boleh di kelaskan sebagai dadah. Seperti dadah-dadah yang lain.Kebaikan dan keburukannya bergantung kepada pengguna. 

Berapa banyak kafein yang akan memudaratkan kesihatan?
Dos yang akan membunuh adalah sebanyak 10g kafein.

Kebaikan Kafein
1. Membantu meningkatkan daya pemikiran dan tumpuan
2. Mecegah gigi berlubang: Kafain dalam minuman mempunyai kekuatan untuk memusnahkan bakteria yang menyebabkan gigi berlubang.
3. Membantu meringankan sakit kepala: berdasarkan pada jumlah tertentu
4. Membantu seseorang yang sukar bernafas kerana lelah atau asma
5. Menghalang radikal bebas serta menghancurkan molekul yang dapat merosakkan sel DNA
6. Mengurangkan risiko osteoporosis
7. Pengambilan kopi 6-8 cawan sehari akan mengurangkan risiko kencing manis sebanyak 54% pada lelaki dan 30% pada wanita.
8. Peminum kopi juga mempunyai 80% kurang risiko untuk mendapat penyakit Parkinson, 25% kurang risiko mendapat barah usus dan 80%kurang risiko mendapat kerosakan hati.
9. Kafein merangsang aktiviti otak untuk melupakan rasa letih, meransang aktiviti otot dan dapat meningkatkan keupayaan seorang athelit
10. Kajian di Brazil, mendapati bahawa kanak-kanak yang minum secawan kopi setiap hari dapat mencegah masalah kemurungan, menyebabkan lebih aktif dan mudah menerima pelajaran.

Keburukan Kafein berlebihan
1. Memberikan ransangan kepada hormon Adrenalin yang menimbulkan gejala2 seperti denyutan jantung menjadi pantas, tekanan darah tinggi meningkat dan menyebabkan otot menjadi lemah.
2. Insomnia, Anemia dan menjadikan sel kulit kering
3. Kafein dikalangan ibu mengandung menyebabkan baby kurang berat badan. memperlambatkan pertumbuhan janin.
4. Menyebabkan penyeluaran air secara berlebihan dalam badan.
5. Menyebarkan penghasilan melatonin pada otak : fungsi tubuh badan diatur oleh melatonin
6. Kafein akan menakluki enzim fosfodieterase yang digunakandalam pembentukan memori dan akhirnye menyebabkan kehilangan memori
7. Mempengaruhi fungsi normal otak bagi kanak2 dan menyebabkan kanak2 kurang daya ingatan.

Okeh. Dah nampak kan kebaikan dan keburukan Kafein. Pada pendapat aku ok jer kalau kite nak minum kopi asalkan tidak berlebihan. Jangan la sarap, lunch, minum petang, dinner and supper sume minum nes. Tu dah kire over dose la. Since aku cume minum mase breakfast so still acceptable la. 

Tapi choooopppp x abis lagik. Dalam dok bace2 ni aku terjumpe sesuatu yang aku mmg x tau. Dok risau Kafein tp korang tau x ape yang patut kite lebih risau. Non Dairy creamer. 

Apa tu Non Dairy Creamer
Nondairy creamers are liquid or granular substances intended to substitute for milk or cream as an additive to coffee or other beverages. They do not contain lactose and therefore are commonly described as not being dairy products (although may contain a milk-derived protein). Some parts of the world require the alternate term nondairy whiteners so as not to imply the presence of real cream.
"Some non-dairy creamers contain trans fat. Trans fat is a kind of fat that increases your bad (LDL) cholesterol while lowering the more beneficial (HDL) cholesterol. This can boost your risk of heart disease, stroke, and diabetes. You should not consume more than 2 grams of trans fat in a day, and some brands of non-dairy creamer can contain 1 gram per tablespoon."


Maklumat tambahan
1.Krim tapi tidak mempunyai tenusu? Minyak sayuran digunakan - selalunya kelapa atau minyak isirong sawit - menyebabkan "Krimer" yang kelihatan berkrim, dan berperisa
2. Bahan tambahan ditambah untuk meniru kualiti susu dan krim. Sirap gula, natrium, jagung dan pewarna makanan akan ditambah untuk meniru rasa susu. 
3. Krimer bukan tenusu meningkatkan kandungan kalori. Kopi hitam plain mengandungi hampir tiada kalori. Tetapi apabila kita tambah krimer bukan tenusu, lemak dan kalori akan bertambah. 
4. Krimer bukan tenusu mengandungi lemak trans. Ini boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan kencing manis. 
5. Krimer bukan tenusu serbuk mengandungi bahan-bahan yang mudah terbakar. Mythbusters program popular TV yang menguji mitos. krimer bukan tenusu serbuk dapat menyebabkan letupan? Ternyata, natrium aluminosilikat, bahan tambahan untuk krimer menjadikan ia mudah terbakar.
Okeh. Kesimpulannya, kandungan kafein dalam kopi xder la bahaya sangat kalau diambil secara sederhana tapi akan bahaya kalau diambih secara berlebihan. Kopi 3 in 1 tu sebenarnye tak bagus kerana ia manggunakan non dairy creamer. So, pilihan yang kita ada ialah, minum plain coffee atau coffee with fresh milk. okeh.. persoalan telah terjawab... Case close!!~~ ^_^


Tapi ape2 pun kite kene banyakkan minum mineral water. Baca sini untuk maklumat lanjut.


Jom minum Kopi ^_^ tp kurabf manis ya..

19 comments:

  1. Skrg ada kopi organo gold yg sgt sedap, kopi diperbuat dr buah gano n kafein hnya 9g je compared to kopi biasa dlm 100g+..saya suka rasa organo gold ni, ada mocha, cafe latte n etc..hrga pun x mahal sgt tp yg penting sgt sedap..klau nk rasa bleh email saya di rinasaad@yahoo.com..

    ReplyDelete
  2. Klu minum Nescafe Mocha dlm tin jer ? Tapi setiap hari. Sama jugak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jer. sbb dia pki creamer... and dalam tin tu sangat manis.. not good. saya tgok my big bos minum nes o with brown sugar.. cube la.. tu lebih baik :)

      Delete
  3. addicted with coffee hehehe

    ReplyDelete
  4. Info yang sangat menarik!! Caffeine mmg banyak khasiat dan apabila dicampurkan dengan garam menjadikan coffee tersebut lebih sihat dan boleh membantu dalam mengurangkan tekanan emosi, kepenatan dan bersifat anti-oksidan. Sbb yang jadikan 3in1 ni kurang elok sbb ader gula n creamer mcm awk ckp tue..So, awk bolehlah try consume Mineral Coffee nie..no sugar added, no cholesterol n no preservatives..smbil enjoy mnm coffee, smbil tu jaga kesihatan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru tau pasal coffee add garam buluh... nek kene setadi lagik ni.. :)

      Delete
  5. ** Garam Buluh ** tertinggal..wink..wink..:)

    ReplyDelete
  6. But still Mineral Coffee guna non-dairy creamer yg ada kesannya tersendiri bukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm tu la.. Actually non dairy cream tu yang x bagus... Coffee x bagus klu amik berlebihan.. tu jer

      Delete
  7. Kalau masa study memang saya minum kopi. Tapi kadang-kadang tu takut jugak sebab ramai orang cakap yang kopi ni tak eloklah dan sebagainya.

    Petua Awet Muda Dan Cantik Macam Ayu Raudhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually cofee ok jer klu diambil secara terkawal...

      Delete
  8. Kalau white coffee bahaya tak sbb kite suke sangat minum tu ^_^ . Hari hari minum. Skrg cume minum yg LA white coffee je :) kurang asid kot'dia dah tulis' haha. Papepun thnks for the info :)

    ReplyDelete
  9. Kalau white coffee bahaya tak sbb kite suke sangat minum tu ^_^ . Hari hari minum. Skrg cume minum yg LA white coffee je :) kurang asid kot'dia dah tulis' haha. Papepun thnks for the info :)

    ReplyDelete
  10. Aku minum je sebab kopi kegemaran nabi...insyaAllah tak mudarat...

    ReplyDelete

Please show your ID or Open ID at least. Comment from Anonymous will not appear in here ^____^